Pianonvirityksen hinta
HUOM! Alla oleva kaavio perustuu 2010-luvun alun hintatasoon. Hinnoittelun rakenne on sittemmin muuttunut. Kuva antaa kuitenkin edelleen yleiskatsauksen hintarakenteeseen, vaikka käytetyt summat eivät enää vastaakaan 2020-luvun hintatasoa.
Mitä maksaa?
Edellisessä blogissa käsittelin pianojen hinnan arviointia. Tätä blogikirjoitusta varten laadin kulukaaviot, jotka omalta osaltaan avaavat pianonvirityksen hinnan muodostumista.
Pianonvirittäjät kuuluvat ammattikuntaan, joiden palkoista mielipiteet tuntuvat jakautuvan mieluumminkin kahtia kuin tasapainoisesti. Samaten kuin vaikkapa putkimiesten tuntipalkkoja joskus ihmetellään, myös pianonvirittäjän työnkuva kaipaa selvennystä, jotta joskus korkeiltakin tuntuvia hintoja voidaan perustella. Lopultahan kyse on juuri hintojen läpinäkyvyydestä, ei niinkään varsinaisesta hinnasta. Useimmat meistä ovat valmiita maksamaan tehdystä työstä kohtuullisen korvauksen! Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että asiakas ymmärtää hinnan rakenteen, jotta hinnan kohtuullisuutta voi arvioida.
Jouduin olemaan hiljattain asiamiehenä ikävässä tapauksessa, kun vesivaurio tapahtui talossa yöaikaan. Pitkä tarina lyhyesti: Putkimiehen pikahälytyksen hinta oli noin 250eur. Tuohon hintaan sisältyi tasan yksi tunti työtä, matkakulut sekä pikahälytys- ja yölisät.
Ottaen huomioon jo pelkästään sen, että putkimies tuli viikonloppuna keskellä yötä hoitamaan asiaa, saa tuon 250eur tuntumaan jo kohtuullisemmalta. Ja tietäen myös ammattinharjoittajien todelliset kustannukset verojen, eläkemaksujen, vakuutusmaksujen jne. maksajana, ymmärsin, että summasta ei lopulta aivan hirveästi edes käteen jää. Etenkään ottaen huomioon olosuhteet. Millä hinnalla itse tulisit töihin viikonloppuna keskellä yötä?
Pianonvirittäjät ovat ammattikuntaa, joiden työn tuntihinta on tällä hetkellä Suomessa on noin 50-80 euroa sisältäen arvonlisäveron. Ilman pidempiä puheita haluankin esittää ohessa olevat kuvaajat, jotka kertovat hintojen rakenteesta.
Ystävällisin terveisin,
-Elias